Consilierul Adrian Orza: alegerea consilierilor locali ar trebui să se facă prin vot uninominal.Consilierul independent Adrian Orza, este de părere că alegerea consilierilor locali şi judeţeni ar trebui să se facă prin vot uninominal.

„De foarte mult timp se vorbeşte despre introducerea votului uninominal la consilierii locali şi judeţeni. Se pare că nu este nicio intenţie în acest sens, iar ei vor fi în continuare aleşi pe liste. Preşedinţii de partide vor putea foarte uşor da afară consilierii locali şi judeţeni în momentul când nu răspund la cererile de partid. Interesul cetăţeanului mult clamat era mult mai bine reprezentat dacă aceşti consilieri erau aleşi pe circumscripţii. Aşa, consilierii sunt doar o marionetă”, este de părere Adrian Orza.

Consilierul municipal mai spune că alegerea într-un singur tur este o formă de a-i perpetua pe cei aflaţi în funcţie.

„Nealegerea consilierilor locali şi judeţeni uninominală şi menţinerea lor ca masă de manevră la îndemâna şefilor de organizaţii nu aduce nimic bun comunităţilor din care fac parte. O astfel de persoană nu va avea niciodată interesul să spună propria părere, ori o va spune voalat şi nu va avea nicio şansă să afecteze problema de fond. Partidele nu vor să scape din mână controlul. Oamenii trebuie dezobişnuiţi să voteze liste, ci să voteze oameni. Nici nu ştiu de ce ne mai chinuim atâta să alegem. Să ne alegem dictatorul, pentru ce ne mai jucăm de-a democraţia, ăsta-i modelul pe care-l dorim?”, a întrebat consilierul local Adrian Orza.

Orza a mai declarat că, în Canada, consilierii locali erau aleşi uninominal pe circumscripţii şi aveau o foarte mare putere.

„Erau traşi de mână de cetăţeni. Asta înseamnă să fii ales, să te duci mai mult în cartier decât la sediul de partid. E mult mai important ca aleşii locali să fie votaţi uninominal, nu parlamentarii, care fac legi”, a fost de părere Orza.

Sursă: Consilierul Adrian Orza: alegerea consilierilor locali ar trebui să se facă prin vot uninominal.