URTICA DIOICAAutor: Adrian Orza

Publicat in politicstand.com in data 12 martie 2013

Pe vremea când Ştefan zis şi cel Mare se bătea prin noroaie cu alde stramoşii ălora de la Kanal D, nimeni nu bănuia că peste vreo 500 de ani, brazdele bine păzite şi bine plătite la Înalta Poartă vor ajunge pârloagă când în jilţul tărişoarei reunite va urca Ion Iliescu, zis şi Tovarăsul Ion Iliescu. Şi cum o pârloagă nu e pârloagă dacă nu e cumparată la preţ de nimic de urmaşii marelui Traian , cel ce l-a sinucis pe măreţul Decebal, contemporanii lui Triţa Făniţă, marele importator de grâne străine s-au ocupat de problemă. Vândută la bucată, România a ajuns tot mai mică în propria ţară. Şi în loc să vezi pe ogoare duduind tractoare( scuzaţi rima neintenţionată), în lanurile ce te aşteptai să crească mândrul spic de grâu ca în stema decupată de pe tricolor, privitorului i-a fost dat să vadă cum înfloresc PUZ-uri în locul ştiuletelui şi PUD-uri în loc de lucernă, fix în mijlocul ogorului.

Fascinaţi de epopeica transformare agricolă, bancherii au prăvălit peste popor dobânzi mai avantajoase decât au visat fanarioţii, mari specialişti în dijme şi aranjamente financiare. Aşa că bietul roman, şi-a vândut ograda şi şi-a amanetat bojdeuca pe sume ameţitoare şi s-a facut om de afaceri , cu suma rămasă în urma achiziţionării a câte una bucata Tv, congelator şi masina de spălat cu bule, import China.
Cum însă capitalismul de acasă nu se potriveşte cu socialismul stiinţific din târg, afacerea a mers din rău în şi mai rău. Apoi nu a mai mers deloc. Mergeau doar dobânzile la credite şi emisiunile cu Domnul Dan. Dar cum un necaz nu vine niciodată singur, nu a mai mers nici Domnul Dan .

Cum însă primavara, ca şi codrul-frate încă netăiat de Verestoy zis şi Drujba lui Attila e soră cu românul, lanuri întregi de urtica dioica zisă şi urzică au început să foşnească ademenitoare în timp ce ştevia şi loboda trăgeau şmechereşte cu ochiul înspre burta rămasă încăpătoare în amintirea viselor de Ignat.

Guvernul lucrează deja la binemeritata-i vacanţă de primăvară-iarnă ştiindu-şi poporul înfulecat cu verdeaţă şi liniştit vegetal. Până la urmatoarea factură la întreţinere Romania va fi bine guvernată şi bine hranită de binefacerile vegane, la care privesc cu jind până şi balonaţii din Somalia, hraniţi pe cale aeriană de Guvernul Mondial. Ascunşi după planşeta cu strategie pe care o plimbă pe la emisunile Tv ca pe moaştele Sfântului Miliardar Socialist Chavez, prematur dispărut dintre ei, iubiţii conducători şi-au rezervat deja câte un loc în paradisurile montane, oceanice şi fiscale de peste mări si zări, în timp ce românii stau de veghe să prinda un loc în faţă la viitoarea invazie cu reduceri de la supermarketuri, aşa cum aşteptau tătarii să iasă la cumpărături pe credit prin Moldova.

Dar pe cand reducerile la tigăi şi truse de foarfeci injectau serotonina în mintea atât de încercată a locuitorului carpato –dunăreano-pontic, o veste s-a abatut mai ceva ca uraganul cu nume de fată, făcând să se ridice părul de pe spatele lipit de burtă al consumatorului virtual . Se zice ca anul ăsta, binefacatoarea urzică, atât de necesară alimentaţiei de subzistenţă guvernamentală şi-a mărit pretul de raft. Cică la bursa agricolă ar ajunge deja din urmă, puiul eviscerat şi fără gheare din celebra Crevedia, proaspăt neprimită în Schengen . Unde mai pui ca vine Paştele şi mielul va exploda la preţ mai ceva ca icra de sturion? Al dracului capitalism de cumetrie! Nici un post ca lumea nu mai poţi ţine în ţara asta….

Urtica Dioica – urzică